miercuri, 15 octombrie 2014

Pănţăruşul, micuţa pasăre cu voce puternică

PRIMULELE împodobeau malul, în timp ce razele soarelui se strecurau printre ramurile copacilor, iar picăturile de ploaie ce tocmai căzuseră licăreau asemenea unor nestemate în lumina ce le scălda. În timp ce mă odihneam pe un trunchi de copac, priveam două păsărele care se agitau în jurul unui smoc de ferigi uscate ce atârna de o piatră deasupra râului.
Păsărelele mi-au stârnit curiozitatea şi m-am ridicat ca să văd ce era acolo. Am găsit ceea ce mă aşteptasem să găsesc — cuibul unui pănţăruş, ţesut cu măiestrie din muşchi şi pitit printre şuviţele atârnânde de ferigă. Vioiul pănţăruş măsoară doar 10 centimetri din vârful ciocului până în vârful cozii şi este în general considerat cea mai mică pasăre din Marea Britanie. Din acest motiv, în 1937, pentru prima dată capul lui a fost stampat pe un farthing, la acea vreme fiind cea mai mică monedă din Marea Britanie.
Pănţăruşul este bine cunoscut în Europa, Eurasia şi Statele Unite. În Marea Britanie, acesta este cea mai răspândită şi mai numeroasă specie de păsări. Frumosul lui tril a fost asemănat cu cel al privighetorii şi este atât de puternic, încât poate fi auzit de la o distanţă de aproape un kilometru! Dar iernile aspre nu uită să-şi ia tributul şi se presupune că ucid până la 75 la sută din populaţia de pănţăruşi. În aceste perioade, pănţăruşii se cuibăresc unul lângă altul ca să se încălzească. Odată s-au găsit într-un singur cuib peste 60 de pănţăruşi înghesuiţi, formând un adevărat ghemotoc de pene.
În luna aprilie, masculul construieşte o varietate de cuiburi sferice camuflate cu măiestrie. După ce le termină, masculul o va duce pe femelă prin toate cuiburile. Ea va alege unul şi îl va căptuşi cu pene. Spre sfârşitul lui aprilie, ea va fi depus deja cinci sau şase ouă albe cu pete cafeniu-roşcate. Femela cloceşte singură ouăle timp de 14 zile, iar puii vor părăsi cuibul după cel puţin două săptămâni.
De obicei, în timpul verii, pănţăruşii clocesc de două ori, iar în timp ce femela cloceşte cea de-a doua pontă, masculul se va îngriji de puii din prima ecloziune, uneori ducând tinerele păsări la celelalte cuiburi. Dacă vara este bogată în insecte care să le servească de hrană pănţăruşilor, masculul îşi va lua o a doua parteneră pe care o va instala într-una din locuinţele lui.
Şezând pe trunchiul de copac, simţeam căldura soarelui de mai în timp ce îi priveam pe cei doi pănţăruşi zburând în jurul cuibului. Când s-au lăsat pe o ramură din apropiere, le-am remarcat penajul cafeniu-roşcat şi aripile vărgate. Dar când şi-au dat seama de prezenţa mea pe domeniul lor, cozile lor mici s-au îndreptat în sus, iar ei au dat glas ciripitului lor de alarmă. Aceasta era o aluzie adresată mie de a-mi lua în linişte tălpăşiţa.
sursa text: watchtowerlibrary2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile cu limbaj indecent vor fi şterse.

Toate comentariile necesită aprobare şi este posibil ca ele sa nu apară pe blog imediat. Vă mulţumesc!