duminică, 6 iulie 2014

Cum citesc ei de pe buze...

DOI bărbaţi suspectaţi că ar fi terorişti au fost filmaţi în timp ce stăteau de vorbă într-un parc. Nimeni nu a putut auzi ce au vorbit ei. Totuşi, poliţia i-a arestat, după care au fost condamnaţi la ani grei de închisoare. Înregistrarea video a conversaţiei lor a fost „citită“ de o femeie acreditată ca martor expert în Marea Britanie, despre care s-a spus că este „o armă secretă eficientă“ a poliţiei britanice.
Pentru a afla mai multe despre arta citirii de pe buze, sau labiolectură, m-am dus la Mike şi Christina. Christina este surdă de la vârsta de trei ani. Ea a urmat o şcoală pentru surzi, unde a învăţat să citească de pe buze. Mike şi-a dezvoltat singur această capacitate după ce s-a căsătorit cu Christina.
E greu să citeşti de pe buze? „Trebuie să te concentrezi la forma şi mişcarea buzelor, a limbii şi a mandibulei“, spune Mike. Christina adaugă: „Trebuie să priveşti atent persoana care îţi vorbeşte şi, pe măsură ce citeşti tot mai uşor de pe buze, reuşeşti să observi şi expresia feţei şi limbajul trupului“.
Am aflat că una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac unii când vorbesc cu un surd este că ţipă sau îşi mişcă în mod exagerat buzele. Acest lucru poate genera confuzie şi chiar poate să împiedice citirea. Dacă stăpâneşti bine labiolectura, poţi ajunge chiar să identifici accentul tipic unor regiuni. Dar, bineînţeles, nu e deloc uşor să ajungi la asemenea performanţe! O organizaţie care se ocupă cu predarea labiolecturii (Hearing Concern) e cât se poate de clară când afirmă: „Labiolectura necesită exerciţiu, exerciţiu şi iar exerciţiu“.
Christina recunoaşte că i se întâmplă uneori să se simtă jenată pentru că se trezeşte „ascultând“ involuntar discuţii care se poartă în autobuz sau în tren. Ceea ce poate să facă e să-şi îndrepte privirea imediat în altă parte. Însă această capacitate a ei se poate dovedi şi o ocrotire. Christina nu se mai uită la meciurile de fotbal prezentate la televizor pentru că de multe ori s-a simţit dezgustată de ceea ce îi „auzea“ pe unii jucători spunând.
Sunt puţine persoanele care vor atinge vreodată nivelul „armei secrete“ a poliţiei britanice. Dar, atunci când îţi pierzi brusc auzul, arta citirii de pe buze, chiar dacă te deprinzi cu ea într-o mică măsură, se poate dovedi de nepreţuit.
sursa: watchtowerlibrary2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile cu limbaj indecent vor fi şterse.

Toate comentariile necesită aprobare şi este posibil ca ele sa nu apară pe blog imediat. Vă mulţumesc!