miercuri, 30 iulie 2014

CERENŢEL


Denumirea latină: Geum urbanum L.

Denumirea rusă: Гравилат городской

Denumirea engleză: Herb bennet

Familia: Rosaceae

Descriere. Plantă erbacee, vivace cu un rizom cilindric, din care îşi iau naştere numeroase radicele. Tulpina dreaptă, ramificată; frunzele bazilare sunt penat-compuse cu 5-7 foliole dinţate pe margini, iar cele tulpinale sunt mai mari şi trifoliate. Flori de culoare galben-aurie, solitare, în vârful tulpinii sau la subsuoara ultimelor frunze.

Răspândire. Planta este foarte răspândită în partea europeană prin locurile umede, păduri şi luminişuri.

Organul utilizat, recoltare. Ca produs vegetal se folosesc rizomii cu rădăcini de cerenţel, recoltaţi primăvara devreme sau toamna târziul. După scoatere din pământ se scutură, se curăţă de părţile aeriene, se spală într-un curent puternic de apă, se lasă câteva zile la zvântat, apoi se usucă.


Compoziţie chimică, întrebuinţări. Planta conţine substanţe tanante, acid galic şi elagic, mucilagii, rezine. Se mai conţine heterozida geozida, care, prin hidroliză, pune în libertate eugenol, substanţă bactericidă răspunzătoare de mirosul de cuişoare pe care-l au rizomii. Planta se foloseşte în tratamentul dispepsiilor gastrice, al enteritelor de natură infecţioasă şi al hemoragiilor. Întră în compoziţia speciilor medicinale antidiareice şi pentru gargară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile cu limbaj indecent vor fi şterse.

Toate comentariile necesită aprobare şi este posibil ca ele sa nu apară pe blog imediat. Vă mulţumesc!