vineri, 30 mai 2014

AFINUL


Denumirea latină: Vaccinium myrtillus

Afinul este o plantă specifică zonelor muntoase înalte, alcătuind adevărate plantaţii întinse pe hectare întregi în munţii Piatra Craiului, Bucegi, Ceahlău, Şureanu ş.a. Frunzele şi părţile aeriene ale acestei plante se culeg înainte de înflorire, când au maximul de putere curativă. Dintre acţiunile afinului, cele mai puternice sunt cele hipoglicemiante, astringente, anti-bacteriene şi vermifuge. Această plantă este o speranţă în tratarea diabetului (care numai în ţara noastră afectează peste 400.000 de oameni), a diferitelor afecţiuni intestinale (care cunosc o agravare în ultimii ani din cauza stressului şi alimentaţiei incorecte) şi a celor renale.

ACŢIUNI:

INTERN: anti-bacterian mediu (acţionează mai ales la nivel intestinal, urinar), anticataral mediu, anti-diareic bun, antiseptic intestinal mediu, antiseptic urinar mediu-slab, astringent puternic, capilaroprotector bun (protejează vasele capilare), cicatrizant gastric, intestinal şi urinar de intensitate medie, hipoglicemiant puternic.
EXTERN: antiinfecţios mediu-slab, astringent mediu.

INDICAŢII:

INTERN:
- diaree, enterită, enterocolită, colită de fermentaţie, colită de putrefacţie, hemoroizi sângerânzi, fistule anale - se administrează sub formă pulbere, sublingual. În cazurile de diaree foarte puternică se poate combina în proporţii egale cu pulbere din scoarţă de stejar şi se vor administra împreună, câte o linguriţă de 4-6 ori pe zi, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă.
diabet - se administrează sub formă de pulbere. Efecte extraordinare se obţin prin combinarea în proporţii egale cu pulbere de anghinare (Cynara scolymus) şi frunze de dud (Morus alba sau Morus nigra).
infecţii renale şi urinare însoţite de sângerări - se administreazăsub formă de infuzie combinată. Se foloseşte ca adjuvant pentru efectul anticataral şi cicatrizant, dar necesită asocierea cu plante antiinfecţioase mai energice cum ar fi merişoţul.
gută, reumatism, hiperuricemie (exces de uree în sânge) – infuzie combinată. Se beau 2-3 căni pe zi, pe stomacul gol, înainte de masă cu minim 1 oră. Se fac cure de lungă durată (minim o lună şi jumătate). Rezultate foarte bune se obţin prin asocierea în proporţii egale a frunzelor de afin cu rădăcină de brusture şi iarbă de trei fraţi pătaţi (Viola tricolor).
oxiurază - infuzie combinată, se fac cure de 12 zile în care se beau 1-2 litri din această infuzie pe zi. Suplimentar se fac clisme o dată la 3 zile cu infuzie combinată din frunze de afin.
fragilitate capilară - pacienţii cu fragilitate capilară pronunţată, care făceau echimoze pe arii extinse, chiar fără să existe nici un fel de un traumatism, au răspuns foarte bine la tratamentul cu frunze de afin şi frunze de viţă-de-vie (Vitis viniferâ). Se face un tratament de 3 luni timp în care se ia de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, câte o linguriţă de pulbere (sublingual) din combinaţia de frunze de afin şi de viţă-de-vie (soiurile cu struguri negri) în proporţii egale.
EXTERN:
- hemoroizi, fisuri anale

MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE:

PULBEREA - părţile aeriene ale afinului se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia de regulă o linguriţă de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă.  Pulberea nu se păstrează mai mult de 12 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
INFUZIA COMBINATĂ - 2 linguriţe de părţi aeriene uscate şi mărunţite se pun în jumătate de cană (125 ml.) de apă de izvor sau plată şi se lasă la macerat aproximativ 10 ore, după care se filtrează. Maceratul se strecoară, iar planta rămasă se opăreşte cu încă jumătate de cană de apă, după care se lasă la infuzat jumătate de oră, se filtrează şi se lasă la răcit. în final se amestecă cele două extracte. Se consumă 2 căni pe zi (4 căni în bolile acute), pe stomacul gol. Se poate mânca după 30 de minute.

PRECAUŢII: întrucât pulberea de frunze de afin scade foarte puternic glicemia, diabeticii ihsulino-dependenţi vor fi ţinuţi sub supraveghere strictă mai ales în primele săptămâni ale tratamentului, prin înregistrarea zilnică şi chiar de 2 ori pe zi a valorilor glicemiei şi ajustarea dozelor de insulina în funcţie de noile valori. Tratamentul se va începe cu o doză mai mică - 2 linguriţe pe zi, care va fi crescută gradat la 4 linguriţe pe zi.

Un comentariu:

  1. Intr-adevar afinul este foarte bun si pentru tratarea bolii hemoroidale. Insa pe langa aceasta este recomandat si un consum optim de firbe si vitamine ( eu am folosit cu succes fibrele de la Hemostop ).De asemenea, este indicat sa faceti cat mai multe exrcitii fizice in fiecare zi. Va doresc multa sanatate.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile cu limbaj indecent vor fi şterse.

Toate comentariile necesită aprobare şi este posibil ca ele sa nu apară pe blog imediat. Vă mulţumesc!