duminică, 11 august 2013

Apa, sângele planetei

FĂRĂ culoare, fără miros, fără gust, fără calorii, şi cu toate acestea, apa este un element vital pentru toate formele de viaţă de pe pământ. Nici un om, nici un animal şi nici o plantă nu pot trăi fără ea. De la elefant la microb, apa este esenţială pentru toţi; şi nimic altceva nu o poate înlocui. Ca să-şi menţină sănătatea, fiecare dintre cei peste cinci miliarde de locuitori ai pământului trebuie să consume, sub formă de lichide sau în alimente, aproximativ 2,5 litri de apă zilnic. Fără apă, nu ar exista viaţă.
Fără apă este imposibil să cultivi pământul sau să creşti animale. Dacă nu există apă, nu există nici alimente; dacă nu există alimente, nu există nici viaţă.
Din fericire, apă este din belşug. Când este fotografiată din spaţiul cosmic, frumoasa noastră planetă albastră arată astfel încât ar putea fi numită Apă, nu Pământ. Într-adevăr, dacă apa din lumea întreagă ar acoperi în mod uniform suprafaţa planetei, ar forma un ocean global care ar avea o adâncime de 2,5 kilometri. Toată suprafaţa uscatului de pe pământ ar putea încăpea în Oceanul Pacific şi ar mai rămâne încă loc.
Desigur, cea mai mare parte din apa de pe pământ este adunată în mări, iar apa de mare este sărată. Dacă un om ar bea numai apă de mare, după puţin timp ar muri însetat şi deshidratat, deşi corpul lui a încercat să elimine excesul de sare. Apa de mare nu este o alegere bună nici pentru agricultură, nici pentru industrie; ea distruge recoltele şi rugineşte imediat aproape orice maşinărie. Aşadar, în general, oamenii pot folosi apa de mare numai dacă îndepărtează sarea, iar acest proces este foarte costisitor.
Din cantitatea de apă de pe glob, numai 3 la sută este apă dulce. Aproape toată apa dulce — aproximativ 99 la sută — este stocată în gheţari şi calote glaciare sau în pânzele freatice de la mari adâncimi. Omenirea are acces numai la 1 la sută.
Unu la sută nu pare atât de mult. Folosim noi atâta apă dulce? Probabil că nu. Iată ce se afirmă în revista People & the Planet: „Chiar şi acesta [1 procent], dacă este distribuit în mod uniform pe tot pământul şi dacă este folosit în mod raţional, ar fi suficient ca să susţină o populaţie de două sau de trei ori mai numeroasă decât populaţia prezentă a lumii“.
De fapt, cantitatea totală de apă existentă pe pământ nici nu creşte, nici nu scade. În Science World se consemnează: „Probabil că apa pe care o folosim în prezent, cândva potolea setea unui dinozaur. Şi aceasta pentru că toată apa care există în prezent pe pământ este toată apa care a existat vreodată sau de care vom dispune vreodată“.
Lucrurile stau astfel deoarece apa de pe pământ şi din jurul pământului se află într-un circuit continuu: din oceane în atmosferă, apoi pe pământ, în râuri şi înapoi în oceane. Adică exact ceea ce a afirmat cândva înţeleptul Solomon: „Toate râurile se varsă în mare, şi marea tot nu se umple; râurile aleargă din nou spre locul din care au pornit“.
Însă, în pofida abundenţei de apă dulce de pe pământ, în multe regiuni există penurie de apă.
sursa: watchtowerlibrary2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile cu limbaj indecent vor fi şterse.

Toate comentariile necesită aprobare şi este posibil ca ele sa nu apară pe blog imediat. Vă mulţumesc!