vineri, 12 iulie 2013

Păscând printre spini


Noorsveld
Haideţi cu mine să vizităm o zonă a Africii de Sud numită Noorsveld. Această regiune semiaridă îşi trage numele de la speciile de plante suculente, cu spini, numite de localnici noors, sau euforbia, care cresc din abundenţă aici.

Euphorbia coerulescens
Euforbiile sunt esenţiale supravieţuirii caprelor. Specia Euphorbia coerulescens constituie peste 40% din hrana caprelor pe timp de iarnă. Dar caprele trebuie să fie atente ca nu cumva să se rănească în timp ce pasc printre spinii vătămători. Însă, după ce învaţă să rupă spinii cu coarnele, le e mai uşor să se hrănească.

Capre de Angora
După o ploaie bună caprele mănâncă plantele care cresc pe lângă pâlcurile de euforbii. Dar şi lucrul acesta e periculos! În cartea pe care a scris-o despre Noorsveld, fermierul Jurgen Currie spune: „Dacă o capră de Angora, cu drăguţii ei cârlionţi, se aventurează să pască plantele moi care cresc printre euforbii, ar putea să se încurce între spini“. Iar asta ar fi moarte sigură! „Capra nu rezistă sub soarele dogoritor al verii mai mult de două ore“, explică fermierul din Noorsveld.

Kudu
Periodic, seceta loveşte crunt ţinutul Noorsveld. Dar, hrănindu-se cu euforbii, caprele nu mor de foame. Fermierii intră cu secerătoarele în câmpul de euforbii şi le taie în bucăţi pentru a fi mai uşor de mâncat şi mai puţin periculoase. Şi animalele sălbatice se înfruptă din euforbii. „Când e secetă, şi kudu [o specie de antilope mari] profită, recunoscătoare, de această sursă de hrană ce le ţine în viaţă. Le poţi vedea adesea în apropierea şoselei pe bucăţile de pământ albe pline de euforbii mărunţite; în aceste momente, nevoia de hrană alungă frica de oameni“, spune Currie.

Deşi e mică, Euphorbia ferox are atât de mulţi spini, încât majoritatea animalelor nu reuşesc să ajungă la tulpinile comestibile. Datorită rezistenţei la secetă, aceste plante salvează bietele animale de la înfometare. 
Când nu plouă, fermierii şi angajaţii lor merg de la un pâlc de euforbii la altul şi, cu lămpi de gaz sau cu altceva, ard spinii. E o muncă istovitoare. „După ce spinii sunt arşi, animalele de la ferme mănâncă cu nesaţ tulpinile. . . . Antilopele săritoare se obişnuiesc repede să mănânce «euforbii arse»; când pasc, ele devin blânde . . . venind foarte aproape de persoana care dă foc la spini“, se spune în cartea Veld Plants of Southern Africa.
sursa: watchtower 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile cu limbaj indecent vor fi şterse.

Toate comentariile necesită aprobare şi este posibil ca ele sa nu apară pe blog imediat. Vă mulţumesc!