joi, 11 iulie 2013

Costa Rica — o ţară mică, dar extrem de variatăCosta Rica este o ţară mică, lucru care se vede imediat atunci când soseşti cu avionul pe Aeroportul San José, situat la câţiva kilometri în afara capitalei. Într-un minut te afli deasupra Mării Caraibilor, ca numai după câteva minute să cobori deasupra Pacificului, pregătindu-te pentru aterizare. Costa Rica, o ţară care numără aproximativ trei milioane de locuitori, este o fâşie îngustă de munţi şi de teren vulcanic care separă Nicaragua de Panama. Este una dintre cele şapte naţiuni care alcătuiesc America Centrală, din care face parte şi Istmul de Panama, porţiunea de uscat care leagă Mexicul, situat în America de Nord, de Columbia, situată în America de Sud.

Hartă - Costa Rica
După ce ţi-ai recăpătat simţul orientării, eşti impresionat de frumuseţea verde şi luxuriantă din provincie. Oriunde te-ai uita vezi palmieri, bananieri şi plantaţii de trestie-de-zahăr, precum şi de cafea, şi multe specii de plante, tufişuri şi flori exotice. Costa Rica este paradisul unui botanist. Dar, înainte de a ne lăsa cuceriţi de această ţară fermecătoare, să aflăm câte ceva despre istoria ei.

Palmieri

O altă descoperire a lui Columb


În 1502, în timp ce se afla în a patra sa călătorie, Cristofor Columb împreună cu flota sa au fost surprinşi de o furtună în apele din vecinătatea coastei cunoscute astăzi sub numele de Honduras. Căutând un loc de acostare, el a mers de-a lungul ţărmului care aparţine astăzi statului Nicaragua, numit Mosquitia, şi a debarcat într-un sătuleţ indigen numit Cariari. El a fost impresionat de prietenia oamenilor şi de vegetaţia luxuriantă. Şi mai impresionat a fost însă de podoabele de aur pe care le purtau unii indigeni. Fiind avid după aur, Columb a crezut că aceasta era o coastă bogată în minereuri preţioase. În cele din urmă, speranţele lui s-au spulberat, dar numai după ce exploratorii spanioli îi puseseră acestui ţinut numele Costa Rica, sau „Coasta bogată“.

Cristofor Columb
În decursul istoriei, Costa Rica s-a desprins de Spania şi şi-a dobândit independenţa. În 1949, după un scurt război civil, ţara a devenit unică în istoria modernă — preşedintele interimar, José Figueres, a întocmit un proiect de legi prin care se desfiinţa armata! Această măsură radicală i-a încurajat pe unii quakeri americani să se mute în Costa Rica, în oraşul Santa Elena, unde au deschis o fabrică de brânză. Fiind situată lângă unele dintre cele mai zbuciumate ţări din America Centrală, Costa Rica a fost cu adevărat o oază de pace.

Ţinutul varietăţii luxuriante


Vulcanul Poas
Călătorind printr-o regiune mică a ţării pentru a vizita vulcanii Poás şi Arenal, am fost impresionaţi de varietatea luxuriantă a plantelor şi a pomilor, de florile tropicale, de pepinierele pentru flori de cultură, protejate de plase negre, şi de culturile intensive de căpşuni. Ne-am simţit mici în comparaţie cu frunzele uriaşe de sombrilla del pobre (umbrela de soare a săracului). Coastele dealurilor erau acoperite cu tufişuri de cafea de culoare verde închis, încărcate cu boabe roşiatice.

Sombrilla del pobre
În Costa Rica, fluturii sunt pretutindeni. În apropiere de San José, există câteva crescătorii de fluturi unde poţi vedea şi fotografia fluturii într-un cadru natural. Într-un ghid se spune că „în această ţărişoară există mai mulţi fluturi decât pe tot cuprinsul Statelor Unite“. Acest ghid mai spune că „naturaliştii ştiu acum că, din punct de vedere biologic, Costa Rica este una dintre cele mai variate regiuni din lume“. Nu e de mirare că botaniştii şi biologii se îngrămădesc să studieze varietatea formelor de viaţă din mica ţară Costa Rica.

Vulcanul Arenal
Un alt exemplu de varietate în cadrul ei natural este lumea păsărilor din Costa Rica. Trebuie să fii iute ca să vezi unele păsări şi chiar mai iute ca să le fotografiezi! Stoluri de papagali verzi fac gălăgie pe oriunde merg. 
Tucan
Deasupra zburau zopilotes, sau vulturi negri, căutând cu ochi pătrunzători hrană pentru masa următoare. În bolta pădurii, poţi zări tucani dizgraţioşi, cu ciocuri uriaşe. Am văzut presura cu picioare galbene şi tiranul de pucioasă cu pieptul galben zburând repede printre copaci. Am mai zărit în treacăt şi o pasăre colibri care zbura pe deasupra florilor din apropiere în căutarea următorului strop de nectar.  
Colibri
La ZooAve (Grădina zoologică de păsări), am fost încântaţi să vedem toate soiurile de păsări costaricane. Existau papagali răguşiţi multicolori care le atrăgeau atenţia oamenilor cu gălăgia lor. Din nefericire, mult prea multe alte păsări erau ţinute în colivii, inclusiv o familie de patru bufniţe, care stăteau una lângă alta, având o privire foarte înţeleaptă.

Costa Rica este renumită pentru marea sa varietate de parcuri naţionale şi particulare, de rezervaţii pentru indieni şi de refugii pentru animalele sălbatice. De fapt, aproape 27% din teritoriu este ocrotit, ceea ce reprezintă cea mai mare proporţie a oricărei ţări din lume. Astfel, dacă doreşti să călătoreşti, poţi să alegi ce regiune şi ce cadru ecologic doreşti.

Ocelot
Dacă doreşti să mergi în Costa Rica, există cel puţin un mic avertisment demn de luat în seamă. În cazul în care vei conduce o maşină aici, nu vei fi învinuit dacă o să ai impresia că mulţi şoferi din faţa ta sunt în stare de ebrietate. De ce? Deoarece ei vor merge adeseori în zigzag fără să semnalizeze. Ce fac ei? Aceştia ocolesc hârtoapele care fac ravagii pe arterele rutiere ale ţării. 
Cuezal
Astfel, într-un ghid turistic se spunea cu privire la renumita Monteverde Cloud Forest Reserve: „Aici se poate ajunge numai după ce ai îndurat câteva ore de condiţii rutiere îngrozitoare, de aceea se recomandă mai degrabă o vizită de câteva zile, decât o excursie scurtă“. Bineînţeles, dacă mergi cu o maşină care are suspensii bune şi anvelope groase, vei avea mai puţin de suferit de pe urma acestor gropi.

Într-adevăr, sunt atât de multe lucruri de văzut şi de înţeles în Costa Rica, încât într-o vacanţă de două săptămâni nu vei putea să-ţi faci decât o impresie vagă despre frumuseţea şi varietatea acestui ţinut de vis. Un hotel avea o mini grădină zoologică cu câteva exemplare. Paznicul a fost amabil şi ne-a dat voie să intrăm în cuşti pentru a fotografia un tucan şi un ocelot sprinten. Varietatea li se aplică şi oamenilor ospitalieri din Costa Rica.

O adunare unică de ticos


Ce înseamnă ticos? Acesta este bine cunoscutul nume dat poporului costarican. Denumirea provine de la obiceiul de a folosi sufixul spaniol diminutival -ico. De exemplu, chiquitico înseamnă micuţ, bonitico înseamnă drăguţ sau frumuşel şi jovencitico înseamnă tinerel. Artizanii ticos din orăşelul Sarchí sunt renumiţi pentru originalele lor carretas, sau care trase de boi, care sunt pictate manual. Fiecare este o operă de artă diferită. Turiştii cumpără cu sutele reproduceri în miniatură.
Carretas
 sursa: watchtower 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile cu limbaj indecent vor fi şterse.

Toate comentariile necesită aprobare şi este posibil ca ele sa nu apară pe blog imediat. Vă mulţumesc!