miercuri, 12 decembrie 2012

Noapte la miezul zilei„N

OAPTE la miezul zilei? Imposibil!“, ar putea spune unii. Totuşi, nu numai că e posibil, dar se şi întâmplă de mai multe ori într-un deceniu, de fiecare dată când se produce o eclipsă totală de Soare. Ce anume determină apariţia unei eclipse de Soare şi de ce se poate spune că este un spectacol atât de neobişnuit? Înainte de a afla răspunsul, să vedem câteva informaţii despre Lună.

Ştiţi cum variază aspectul lunii în timp ce gravitează în jurul Pământului? Când Luna şi Soarele se află în puncte opuse pe bolta cerească, vedem ceea ce se numeşte Lună plină, care răsare la est în timp ce Soarele apune la vest. Apoi, Luna răsare în fiecare noapte tot mai târziu, traversând încet bolta cerească spre locul unde răsare Soarele. Porţiunea iluminată a lunii devine din ce în ce mai mică, luând în cele din urmă forma de seceră. Când Luna împarte cerul cu Soarele întreaga zi, această seceră dispare, iar Luna, având partea întunecată înspre Pământ, devine practic invizibilă. Fenomenul poartă numele de Lună nouă. Apoi procesul se desfăşoară invers, Luna îndepărtându-se de Soare şi intrând din nou în faza de Lună plină. Acest ciclu se repetă la aproximativ 28 de zile.

Pentru a se produce eclipsă de Soare trebuie să fie Lună nouă. De obicei, Luna trece prin dreptul Soarelui ziua fără să o observăm, deoarece orbitele lor nu se află în acelaşi plan. Totuşi, la un moment, dat Soarele, Luna şi Pământul se află în linie perfect dreaptă. Apoi, umbra Lunii cade pe Pământ, producându-se eclipsa.

Eclipsele solare rezultă dintr-o relaţie unică între Soare, Lună şi Pământ. Soarele are o mărime impresionantă, diametrul lui fiind de circa 400 de ori mai mare decât al Lunii. E interesant totuşi că Soarele este de circa 400 de ori mai departe de noi decât Luna. Din acest motiv, pentru un observator terestru Soarele şi Luna par să aibă aproximativ aceeaşi mărime. Astfel, uneori avem impresia că Luna acoperă perfect Soarele.

Pentru a se produce o eclipsă totală de Soare, Pământul, Luna şi Soarele trebuie să fie perfect aliniate şi, în plus, această aliniere trebuie să aibă loc când Luna se află în punctul cel mai apropiat de pe orbită faţă de Pământ. În această situaţie, vârful conului de umbră acoperă o fâşie îngustă din suprafaţa Pământului.

În cazul eclipsei totale din 21 iunie 2001, umbra urma să aibă o lăţime de 200 de kilometri. Eclipsa a început la răsăritul Soarelui dincolo de coasta estică a Americii de Sud şi a traversat sudul Atlanticului, unde a înregistrat o durată maximă de cinci minute. După ce a traversat Angola, Zambia, Zimbabwe şi Mozambicul, ea a luat sfârşit la apusul Soarelui, dincolo de coasta estică a Madagascarului. Să vedem câteva impresii ale observatorilor din Angola şi Zambia legate de acest spectacol astronomic.

Pregătiri pentru eveniment
Plini de entuziasm, nenumăraţi oameni — cercetători, astronomi amatori şi multe alte persoane — au venit în număr mare în Africa pentru a vedea această primă eclipsă totală din noul mileniu. Întrucât Lusaka (Zambia) a fost singura capitală aflată pe traseul umbrei eclipsei, mulţi vizitatori au venit aici ca să observe eclipsa.

Acesta a fost, probabil, cel mai mare eveniment turistic care s-a petrecut vreodată în Zambia. Cu câteva zile înainte de producerea eclipsei, Lusaka era plină de mii de vizitatori. Pregătirile pentru eveniment au început cu câteva luni înainte. Hotelurile, motelurile, campingurile şi casele particulare erau pline până la refuz.

Unul dintre locurile publice de observare a eclipsei a fost aeroportul din Lusaka, unde vizitatorii au putut să vină de dimineaţă, să observe evenimentul, iar apoi, spre seară, să plece. Săptămâni la rând, posturile de radio şi de televiziune au anunţat spectacolul ce se apropia, avertizând în repetate rânduri cu privire la pericolul de a privi direct la Soare. Vânzările de ochelari de eclipsă au depăşit aşteptările, iar multe magazine şi-au epuizat stocurile.

Totuşi, pe continentul african, eclipsa avea să se observe prima dată din oraşul de coastă Sumbe în Angola. Aici, observatorii au fost martorii unei eclipse totale de patru minute şi jumătate, cea mai mare durată înregistrată pe uscat.

Cu multe luni înainte de producerea eclipsei, în capitala Angolei, Luanda, şi în alte oraşe mari au fost puse afişe care anunţau eclipsa şi avertizau în legătură cu posibilele pericole. Umbra eclipsei avea să treacă prin centrul Angolei, astfel că întreaga ţară avea să fie martoră la eveniment, chiar dacă nu toate oraşele se aflau în banda de totalitate. Luanda avea să vadă discul Soarelui acoperit în proporţie de 96%. Guvernul, în colaborare cu mai multe companii private, a importat milioane de ochelari de eclipsă, pentru a-i distribui populaţiei. Persoanelor dezavantajate li s-au distribuit gratuit.

Pe linia centrală a benzii de totalitate s-a aflat oraşul angolez Sumbe, situat într-o frumoasă câmpie îngustă de coastă, între sudul Atlanticului şi platoul central angolez. Acest oraş nu a fost afectat de cumplitele conflicte care au devastat Angola, astfel că vizitatorii au găsit un oraş intact, cu o populaţie de circa 25 000 de locuitori, oameni calzi, prietenoşi şi volubili. Pentru a-i caza pe toţi vizitatorii s-au pregătit locuri de cazare suplimentare şi s-a îmbunătăţit sistemul de furnizare a energiei electrice. Pentru oamenii de ştiinţă, miniştrii ai guvernului şi filantropii din Angola şi din alte ţări s-a organizat un simpozion pe tema eclipsei. Pe plajă s-a construit o scenă foarte mare, unde s-a ţinut apoi un mare spectacol de divertisment, cum nu s-a mai ţinut niciodată în Sumbe.

Marea zi

Un avantaj al observării eclipsei din Angola a fost acela că, în luna iunie, aici plouă foarte puţin. Dar imaginaţi-vă ce descurajaţi au fost toţi când, cu o zi înainte de eclipsă, deasupra oraşului Sumbe s-au îngrămădit nori negri! Noaptea şi dimineaţa, oraşul a fost acoperit de o pătură groasă de nori. Aveau oare norii să spulbere toate speranţele observatorilor de a vedea eclipsa? Pe la ora 10 dimineaţa, norii au început să se risipească, iar, spre miezul zilei, cerul era albastru şi senin. Ce uşurare! La fel s-a întâmplat şi în Zambia, când, la ivirea zorilor, cerul era înnorat. Dar şi aici s-a înseninat la timp.

      →                          →
Soarele  →   Luna     Zona eclipsei    Pământul
      →                          →

sursa: watchtower

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile cu limbaj indecent vor fi şterse.

Toate comentariile necesită aprobare şi este posibil ca ele sa nu apară pe blog imediat. Vă mulţumesc!