vineri, 24 august 2012

Lumea uluitoare a insectelor Consideraţi insectele doar o pacoste ? V-ar plăcea ca lumea să fie lipsită de aceşti dăunători agasanţi ? Îi stârpiţi dând cu insecticide , lovindu-i sau strvindu-i cu piciorul ori de câte ori vi se iveşte ocazia? Înainte de ai declara război oricărui gândac ce vă iese în cale , ar fi mai bine să încercaţi să aflaţi câte ceva despre lumea lor . În fond , având un efectiv de circa 200.000.000 de ori mai numeros decât populaţia lumii , puteţi fi siguri că insectele se află aici pentru a rămâne !
    
   MAESTRELE ZBORULUI , MINUNI ÎN CE PRIVEŞTE VĂZUL

           Multe insecte sunt maestre ale zborului . Iată câteva exemple :
  • Ţânţarii pot zbura cu abdomenul în sus . Unii pot zbura chiar prin ploaie fără să se ude .
  • Unele viespi şi albine tropicale zboară de colo , colo cu o viteză de peste 72 km pe oră .
  • Fluturele regal din America de Nord parcurge în timpul migraţiei 3010 kilometri . 
  • O specie de muşte ce trăiesc pe flori pot să dea din aripioare de peste o mie de ori pe secundă , mult mai rapid decât păsările colibri .
  • Libelulele pot zbura înapoi , stârnind astfel curiozitetea cercetătorilor.

Dacă aţi încercat vreodată să loviţi o muscă, ştiţi deja că aceste insecte au o vedere uimitor de ageră, asociată cu reflexe de 10 ori mai rapide decât ale noastre. Este interesant faptul că musca are un ochi compus, alcătuit din mii de lentile hexagonale care acţionează independent una de cealaltă. Se pare, aşadar, că vederea muştei este descompusă în fragmente minuscule.

Unele insecte pot percepe lumina utravioletă , invizibilă oamenilor. Astfel ceea ce pentru noi este un fluture de un alb tern, pentru fluture le mascul este cu totul altceva. Văzută în lumină ultravioletă , femela prezintă o serie de desene atăgătoare, ideale pentu a se face remarcată de masculii curtezani.

 Ochii multor insecte servesc drept busolă . Albinele şi viespile, de exemplu, pot detecta planul luminii polarizate , ceea ce le permite să stabilească poziţia soarelui pe cer, chiar şi atunci când este ascuns după nori. Graţie acestei capacităţi, insectele respective pot să zboare până departe în căutare de hrană fără să se rătăcească la întoarcere. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile cu limbaj indecent vor fi şterse.

Toate comentariile necesită aprobare şi este posibil ca ele sa nu apară pe blog imediat. Vă mulţumesc!