miercuri, 7 martie 2012

Putem descoperi modele complexe in natura?
 
 Când facem o plimbare la ţară, cei mai mulţi dintre noi remarcăm frumuseţea naturii. Poate fi vorba despre un mănunchi de flori, o pasăre cu penaj multicolor, un copac falnic sau un peisaj extraordnar.

 Poate credeţi că numai oamenii de ştiinţă pot descoperi modelele complexe existente în natură. Totuşi nu avem nevoie de echipamente ştinţifice sofisticate ca să distingem modelele din natură. Tot ce ne trebuie este un ochi atent, puţină imaginaţie şi admiraţie pentu frumos şi formă. S-ar putea să fie nevoie şi să privim mai îndeaproape obiecte obişnuite cărora, probabil, nu le-am acordat prea multă importanţă.
 
 Unul dintre cele mai simple modele este spirala. Poate fi văzută la obiecte obişnuite, făcute de mâna omului, ca de exemplu un colac de frânghie sau un tirbuşon. Pe de altă parte, puteţi găsi spirale mult mai elegante la cochiliile de scoici sau la conurile de pin. Şi dacă vă uitaţi cu atenţie la centrul florii-soarelui, din nou veţi vedea spirala. Modele în spirală mai puţin evidente, împodobesc şi inima florii de trandafir şi pânza de păianjen.
  Dar să privim mai îndeaproape pânza de păianjen. Mai întâi păianjenul construieşte scheletul pânzei, care este oarecum asemănător spiţelor unei roţi. Apoi pornind din centru, el începe să lege unul de altul elementele acestui schlet cu ajutorul unui fir de mătase lipicios. Păianjenul ţese urmând un model circular până când pânza lui este gata.

Un alt model fascinant din natură este cel sub formă de ochi. Modelele sub formă de ochi se pot găsi în cele mai neaşteptate locuri: pe penele unei păsări, pe aripile unui fluture, ba chiar pe solzii de peşte. Oamenii de ştiinţă au avansat ipoteza că modelul sub formă de ochi are un rol în începerea curtării, în păcălirea unui atacator sau în îndepărtarea unui individ care acordă o atenţie nedorită. Păunul este probabil cel mai unic exemplu de purtător al modelului sub formă de ochi, iar etalarea din timpul ritualului de curtare este una dintre minunile naturii. Alexandru cel Mare a fost atât de impresionat de frumuseţea păunului, încât a insistat ca această pasăre să fie ocrotită pe tot cuprinsul regatului său.
 Cercul şi sfera sunt şi ele modele foarte cunoscute. Discul de aur al soarelui în asfinţit sau al lunii pline, cu sclipiri de argint, ne stârneşte întotdeuna admiraţia. Multe flori din familia margaretelor se aseamănă cu soarele, avănd în centru un bănuţ galben, iar pe margini, ca nişte raze, de culori diferite. ,,Bănuţul de aur'' al acestor flori atât de răspândite le oferă fluturilor un adevărat ospăţ de nectar, atrăgându-i la fel cum o plajă atrage turiştii.

 Întrucât sfera reprezintă forma celui mai economic ambalaj, multe fructe au forma unor sfere de culori şi mărimi diferite. Culorile lor vii atrag păsărelele care, în schimbul unei mese delicioase, le răspândesc seminţele.

Desigur, spiralele, forma de ochi, cercurile şi sferele sunt doar câteva exemple din multitudinea celor care se găsesc în natură. Pe câtă vreme unele dintre ele servesc unor scopuri concrete, altele pot servi drept decor sau camuflaj. Oricare ar fi rolul lor în natură, căutaţile şi bucuraţivă de ele !