joi, 22 aprilie 2010

LEOPARDUL-ZAPEZILOR



Nu există multe animale la fel de misterioase ca leopardul-zăpezilor. Puţini oameni au văzut vreunul în sălbăticie şi nu se cunosc prea multe despre viaţa acestei feline.
La grădina zoologică din Helsinki, leopardul-zăpezilor constituie o atracţie deosebită. Neobişnuitele obiceiuri ale felinei fac din ea un animal fascinant.


FELINA DE LA CEA MAI MARE ALTITUDINE


Deşi poate fi întâlnit în cel puţin 12 ţări (din Regatul Bhuthan până în Rusia), mulţi asociază leopardul-zăpezilor cu munţii Himalaia. Aceşti munţi sunt de o frumuseţe ce-ţi taie respiraţia. Ei nu sunt însă populaţi de oameni. De fapt, culmile muntoase din Asia centrală se numără printre cele mai reci şi mai neprimitoare locuri din lume.


Cu toate acestea, leopardul-zăpezilor se simte foarte bine la altitudini de peste 3000 de metri până la altitudini de peste 4500 de metri. Blana lui deasă îl ocroteşte de frig, iar cavitatea nazală mare, îi asigură oxigenul necesar, aerul de la aceste altitudini fiind rarefiat. Cu labele lui late, acoperite cu blană, leopardul-zăpezilor se poate deplaso fără dificultate prin zăpada mare. Acest lucru nu constituie o problemă pentru el deoarece, folosindu-se de coada sa lungă, acoperită cu blană ca de o cârmă, leopardul-zăpezilor poate sări de pe o stâncă pe alta făcând salturi de până la 15 matri ceea ce înseamnă că îl depăşeşte în sărituri chiar şi pe cangurul uriaş.


Deobicei leopardul-zăpezilor are o greutate de 27-45 kg şi măsoară aproximativ 60 cm în înălţime şi doi matri de la bot la coadă. Dar ceea ce face ca leoprdul-zăpezilor să fie un animal cu totul deosebit este temperamentul lui ,,este foarte blând''. Leopardul-zăpezilor se împrieteneşte uşor cu omul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile cu limbaj indecent vor fi şterse.

Toate comentariile necesită aprobare şi este posibil ca ele sa nu apară pe blog imediat. Vă mulţumesc!