vineri, 15 aprilie 2011

GLADIOLEAproape toţi suntem fascinaţi de frumuseţea delicată a lumii florilor, un exemplu remarcabil din această lume este gladiola. Îtrucât sunt flori atât de îndrăgite, gladiolele sunt cultivate în scop comercial în mai multe ţări, printre care Israel şi Olanda. În Statele Unite există şi plantaţii de gladiole de unde se exportă produse în întreaga lume la cei pe care îi pasionează cultivarea florilor.

Extraordinara familie a gladiolelor s-a îmbogăţit, cuprinzând în prezent peste 2.000 de soiuri de toate culorile, nuanţele şi formele imaginabile .


Obţinerea de noi soiuri:

Cultivatorul foloseşte un instument, cum ar fi o pensulă cu păr de cămilă, pentru a lua polen de pe stamina unei flori şi al transfera pe stigmatul altei flori. De obicei, polenul este aşezat pe florile cele mai de jos alei plantei-gazdă. După ce se realizează acest lucru floarea este legată stâns pentu a împiedica polenizatorii naturali, cum ar fi albinele sau muştele, să schimbe rezultatele. Ca să se obţină o anumită culoare sau un anumit aspect, un tip de gladiolă este încrucişată cu alt tip care are caracteristicile dorite.

Aceasta nu înseamnă că noul soi, sau hibrid, este un nou tip de floare. Potenţialul pentru o astfel de varietate a existat dintotdeauna, fiind încuiat în complexul cod genetic al gladiolei. Prin intermediul încrucişării selective se pot obţine gladiole de diferite culori: de la un alb orbitor la un roşu închis sau stacojiu închis. De asemenea, există gladiole pătate, cu volănaşe şi cu flori duble. Unele sunt chiar uşor parfumate.


Frumuseţea lor delicată :

Priviţi cu atenţie florile din imagini şi observaţi numeroasele soiuri de gladiole. Cât de încântătoare este gladiola numită Pulchritude, care se vede pe pagină! Pe măsură ce petalele se deschid, ele îşi dezgolesc marginile fine, creţe, de culoarea levănţicii, de nuanţe mai închise spre margini. Pe petalele care formează pâlnea fiecărei flori se zăreşte un încântător strop de un roz-închis şi purpuriu.

Floarea altui soi, numit Orchid Lace, ilustrată pe această pagină, pare atât de fragilă, încât cea mai uşoară atingere parcă ar strivi-o. Florile sunt fixate de tulpină, staminele lungi ieşind din centrul fiecărei pâlnii colorate. Alte soiuri au nume sugestive cum ar fi Glittering Star, Dream's End, Red Alert, Peerless şi Ssilver Moon. .


Cultivarea gladiolelor

Pe lângă obţinerea de seminţe de flori, cultivatorii de gladiole recoltează tuberobulbi, partea subterană în formă de bulbi a tulpinii plantei. De asemanea ei cultivă şi tuberobulbilii, care se dezvoltă pe tuberobulbii principali şi care sunt mai mici.

Gladiolele cultivate s-au obţinut în mare parte din speciile africane. Aşadar ele îşi au rădăcinile la tropice şi sunt foarte sensibile la condiţiile climaterice. Nu pot supravieţui iernilor reci din unele ţări, dar le merge bine în lunile calde ale verii.

În regiunile cu climă mai rece, tuberobulbii trebuie scoşi din pământ la sfârşitul perioadei de vegetaţie şi curăţaţi cu atenţie. Până atunci se va fi format un nou tuberobulb, iar, în urma înlăturării celui vechi, mort, chiar de la capătul tulpinii, noului tuberobulb îi va fi mult mai uşor să dea rădăcini. Mai mult decât atât tuberobulbilii de marimea boabelor de mazăre, care stau ca nişte ciorchini pe fiecare tuberobulb trebuie înlăturaţi.În timpul sezonului rece, atât tuberobulbii, cât şi toberobulbilii trebuie păstraţi într-un loc uscat şi răcoros cu temperaturi peste 0 grade.

Când este plantat, fiecare tuberobulbil va da frunze subţiri , iar, spre sfârşitul perioadei de vegetaţie, tubetobulbilul va deveni un tuberobulb matur. Când aceşti tuberobulbi vor fi plantaţi în sezonul următor, ei se vor dezvolta în plante adulte, luxuriante şi înfloritoare.

În regiunile cu climă temperată, plantarea poate începe primăvara devreme. În regiunile mai calde momentul plntării nu este atât de important. Ar fi ideal să fie plantaţi într-un sol umed. Aceştia ar trebui puşi unde au suficientă lumină solară, deoarece gladiolelor nu le prieşte umbra.


Dacă curăţaţi şi plantaţi cu atenţie gladiolele, după câteva luni veţi fi recompensaţi cu un spectacol de o frumuseţe fragilă şi multicoloră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile cu limbaj indecent vor fi şterse.

Toate comentariile necesită aprobare şi este posibil ca ele sa nu apară pe blog imediat. Vă mulţumesc!