joi, 22 aprilie 2010

CELACANTINII


În aprilie 2001, o femelă din subordinul celacantinilor a fost pescuită în apropierea coastelor Keniei. Peştele măsura 1,7 metri lungime şi cântărea 77 de kilograme. Celacantinii sunt recunoscuţi după coada lor trilobată şi după culoare, fiind albaştri cu puncte albe.


Cândva se credea că celacantinii dispăruseră cu mult timp în urmă. Dar, în 1938, în apropierea coastelor Africii de Sud a fost prins un exemplar. Aceasta a fost una dintre cele mai uluitoare descoperiri din domeniul zoologic făcute în secolul al XX-lea. Până atunci se ştia de existenţa acestui peşte doar din documentele fosile. După prinderea primului exemplar, au fost văzute şi alte exemplare în apropierea ţărmului Mozambicului şi al Madagascarului. De asemenea, populaţii destul de numeroase s-au mai găsit în apropierea insulelor Comore.

Femelele din subordinul celacantinilor nu depun icrele în apă. Ele sunt ovovifipare, adică produc icre care se dezvoltă în interiorul corpului lor, iar puii ies prin ecloziune aici sau imediat după ce icrele au fost expulzate în apă. În femela prinsă s-au găsit 17 icre fiecare având mărimea unei mingi de tenis de câmp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile cu limbaj indecent vor fi şterse.

Toate comentariile necesită aprobare şi este posibil ca ele sa nu apară pe blog imediat. Vă mulţumesc!